Ekologiczna codzienność każdego z nas jest bardzo ważna. Wprowadzenie w życie nawet małych zmian wpłynie pozytywnie na naszą planetę. Jedną z nich może być założenie kompostownika – i jest to rozwiązanie nie tylko dla właścicieli domów z ogrodem.

Kompostowanie odpadków kuchennych i roślinnych w mieszkaniu możemy zacząć kiedy chcemy. Problemów mogą przysporzyć nam muszki owocówki, dlatego najlepiej założyć kompost jesienią – wtedy owady są najmniej aktywne.

Co kompostować?

Do kompostowania nadają się wszystkie odpadki organiczne: obierki, kuchenne resztki (oprócz mięsa, ryb oraz kości), fusy z herbaty i kawy, popiół z kominka, pocięty papier (oprócz gazet) oraz wszystkie roślinne odpady.

W czym zbierać odpadki?

Do kompostowania odpadów w naszym mieszkaniu najbardziej sprawdzi się specjalny kompostownik z wywietrznikami, który dostaniemy w marketach budowlanych. Jednak może to być także zwykłe plastikowe wiaderko, które umieścimy, np. pod zlewem w kuchni lub na balkonie. Jeśli zdecydujemy się na wystawienie kompostownika na balkon musimy pamiętać, aby nie stał on w mocno nasłonecznionym miejscu. Na zimę zaś musimy przenieść go do środka, ponieważ kompost najlepiej pracuje w wilgotnym miejscu i temperaturze 10-30 stopni.

Kompost jest gotowy, gdy wszystkie składniki ulegną rozkładowi oraz przekształcą się w brązową, sypką masę. Trwa to przeważnie rok. Kompost można wykorzystać w uprawie wszystkich roślin doniczkowych.

Warto przypomnieć, że odpady kryją się także w glebie. Dlatego ważne jest, aby szukać danych potwierdzających przebadanie środowiska gruntowo-wodnego. Jeśli wystąpi potrzeba przeprowadzenia remediacji nie zwlekajmy – im wcześniej zaplanujemy oczyszczanie gruntu, tym tańszy będzie koszt przeprowadzenia tego procesu.

Chcesz dowiedzieć się, ile mniej więcej będzie kosztować przeprowadzenie takiego badania na twojej działce? Sprawdź kalkulator REMEA.