Jesienne liście to doskonały materiał na próchnicę. To ona sprawia, że rośliny są dorodne, odżywione oraz zdrowe, a gleba przewiewna oraz pulchna. Podpowiadamy, jak zrobić nawóz z liści.

 

Sposoby wykonania nawozu

  1. Przekopywanie – zebrane liście drzew rozsypujemy na odchwaszczonym warzywniku i przekopujemy (nie należy zagrabiać). Żeby liście szybciej się rozłożyły, możemy dodać bogatego w azot obornika albo skoszonej trawy.
  2. Kompostowanie – najprostszy sposób na uzyskanie bogatego nawozu. Żeby go przygotować, wystarczy zgromadzić liście w osłoniętym od wiatru oraz zacienionym miejscu, bądź kompostowniku. Żeby przyspieszyć rozkład liści, możemy je rozdrobnić i przesypać dodatkiem azotowym, czyli obornikiem lub skoszoną trawą.

 

Jakie liście nadają się na nawóz?

Możemy użyć liści wszystkich drzew oraz krzewów pod warunkiem, że nie są porażone żadną chorobą. Warto pamiętać, że tempo rozkładu zależy od ich struktury – miękkie liście rozłożą się szybciej niż twarde. Nie zaleca się używać do nawozu liści kasztanowca.

 

Jak stosować nawóz?

Nawóz doskonale nada się do uprawy warzyw, szczególnie tych, które potrzebują gleby bogatej w składniki odżywcze. Możemy go też stosować jako podłoże do preferujących wilgoć roślin doniczkowych.

 

Ochrona przed mrozem

Suche i zdrowe liście to też skuteczna ochrona przed mrozem. Warto okryć nimi wrażliwe na niską temperaturę rośliny (lilie, hiacynty, narcyzy, pierwiosnki ząbkowate). Rośliny należy okryć dopiero po pierwszych przymrozkach. Wiosną liście te możemy skompostować.