Domowe nawozy to idealny sposób na wykorzystanie naturalnych odpadów z domu i własnego ogródka. Takie nawozy są zdrowe, a przede wszystkim bezpieczne dla roślin. Podpowiadamy, jak stworzyć ekologiczny nawóz do roślin z domowych odpadków. 

 

Kompost

To doskonały sposób na zagospodarowanie organicznych odpadów z kuchni oraz ogrodu. Kompostowanie nie tylko ułatwia segregację śmieci, ale przede wszystkim przyczynia się do powstania naturalnego nawozu o wielu właściwościach. Kompost zasila glebę w niezbędne składniki odżywcze, wzbogaca w próchnicę, poprawia jej strukturę i chłonność i tworzy odpowiednie warunki do rozwoju pożytecznych mikroorganizmów. Wszystko to wpłynie na bujny wzrost roślin oraz sprawi, że będą bardziej odporne na szkodniki, choroby i niskie temperatury.

 

Skórki z bananów

Zakopane w ogródku skórki bananów, wzbogacą glebę o potas oraz fosfor, które wpływają na krzewienie roślin i rozrost systemu korzeniowego. Rośliny dzięki temu będą odporne na choroby i suszę. Możliwe jest też przygotowanie nawozu w formie płynu (skórki zalewamy wodą i odstawiamy na kilka dni) albo w proszku (skórki suszymy, a następnie mielimy).

 

Skorupki jaj

Skorupki jajek wzbogacą ziemię w wapń. Pamiętajmy, że wapń wpływa na odczyn gleby, więc takiego nawozu nie stosujmy w przypadku roślin kwasolubnych. Nawóz możemy wykonać poprzez sproszkowanie skorupek i wymieszanie proszku z podłożem, albo zalanie skorupek wodą, i pozostawienie na kilka dni. Takim wywarem podlewamy rośliny. Skorupkowy nawóz stosujmy maksymalnie co 2 tygodnie.

 

Nawóz z herbaty

Fusy z herbaty, dzięki zawartości teiny, zwiększają kwasowość gleby. Herbaciana odżywka sprawdzi się w pielęgnacji np. róż i rododendronów, wzmacniając je oraz podkreślając odcień liści.

 

Fusy po kawie

Fusy po kawie zakwaszają podłoże, mogą być stosowane dla roślin kwasolubnych, jak azalie, czy hortensje, rododendrony, borówki, czy iglaki. Pamiętajmy, by fusy po kawie nie były z dodatkiem cukru, ponieważ może on zwabić mrówki. Fusy będą też poprawiać strukturę gleby oraz zwiększać zdolność magazynowania wody. Jak powinniśmy zasilać rośliny fusami? Mieszamy je z podłożem w proporcji: 1 jednostka fusów na 3 jednostki podłoża.

 

Płynny nawóz z wody po gotowaniu warzyw

Cennym nawozem jest woda, jaką otrzymujemy po ugotowaniu warzyw. Jest ona bogata w wiele składników mineralnych, dzięki czemu z powodzeniem możemy stosować ją do podlewania roślin. Ważne jest, by woda nie była solona ani gorąca.

 

Obornik 

Obornik jest nawozem pochodzenia zwierzęcego. Nie musimy posiadać zwierząt, by taki nawóz uzyskać. W sklepach ogrodniczych możemy zakupić obornik w formie granulowanej, dzięki czemu jego użytkowanie jest zdecydowanie łatwiejsze. Obornik wzbogaca glebę głównie w azot, ale także rozluźnia jej strukturę i wzbogaca w próchnicę.

Rodzaje oborników:

obornik bydlęcy  stosowany na glebach lekkich, ponieważ zwiększa spoistość, bogaty w substancje mineralne i potas

obornik koński – rozluźnia glebę, bogaty w substancje mineralne

obornik świński  zawiera dużą ilość azotu i potasu

obornik ptasi – bardzo aktywny nawóz, stosujmy go ostrożnie, ponieważ uwalnia duże ilości azotu.

 

Takie nawozy naturalne to idealne rozwiązanie dla naszych roślin. Pamiętajmy również, by zadbać o jakość naszej gleby. Jak? Na przykład przez badania gruntu oraz remediację, czyli jego oczyszczanie. Poświęćmy trochę temu uwagi, bo od stanu gleby zależy bezpieczeństwo nasze i naszych bliskich.