Dla prawidłowego rozwoju roślin potrzebne są nie tylko odpowiednie warunki uprawy, ale przede wszystkim odżywianie podstawowymi pierwiastkami – makroelementami. Jaka jest rola makroskładników w uprawie roślin?

 

Czym są makroelementy?

Są to niezbędne pierwiastki do prawidłowego rozwoju roślin. Należą do nich przede wszystkim azot potas, fosfor, magnez, siarka i wapń. Makroelementy są przez rośliny pobierane z gleby, gdzie występują zazwyczaj w dużych ilościach. Jeśli jest niedobór któregoś z makroelementów, wzrost roślin może być zahamowany.

 

Rola makroelementów

Fosfor – odpowiada za prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie systemu korzeniowego i na kwitnienie, owocowanie, tworzenie nasion. Odgrywa też znaczącą rolę w przebiegu procesów komórkowych, tj.: właściwe przetwarzanie obiegu energii w komórkach roślinnych. Dobre przyswajanie przez rośliny fosforu zależy od poziomu pH gleby i temperatury (pH powinno wynosić 6,5‑7,0).

Azot – podstawowy pierwiastek wpływający na prawidłowy rozwój całej rośliny – wzrost części nadziemnych, systemu korzeniowego, wybarwia łodygi, pędy, liście. Właściwa ilość azotu wpływa też na dłuższy okres wegetacji roślin, czy przyswajanie innych makroelementów – potasu, fosforu.

Potas – jego odpowiedni poziom odpowiada za właściwą gospodarkę wodną w tkankach roślin i odporność na złe warunki uprawy – niskie temperatury, suszę. Prawidłowa ilość potasu wpływa na lepsze krzewienie roślin i prawidłową zawartość ważnych budulców roślinnych tkanek, tj.: skrobia, białka, cukry i tłuszcze.

 

Rola mikroskładników

Wapń – zwiększa odporność roślin na niekorzystne czynniki – uszkodzenia mechaniczne, trudne warunki uprawy i patogeny. Odpowiada za właściwe korzenienie się roślin i pobieranie odpowiednich ilości wody oraz składników pokarmowych.

Siarka – pełni ważną rolę w procesie fotosyntezy. Jeśli w glebie są jej niedobory, może powodować gorsze pobieranie z gleby ważnego dla roślin azotu

Magnez – składnik chlorofilu. Wpływa na prawidłowy przebieg fotosyntezy. Odgrywa znaczącą rolę w syntezie węglowodanów, tłuszczy, białek. Bierze udział w transporcie produktów fotosyntezy: glukozy, sacharozy, skrobi. Pobudza też rozwój systemu korzeniowego. Wspiera lepsze wykorzystanie podstawowych makroskładników. Wpływa na ogólną kondycję i wygląd – wybarwienie liści, igieł oraz odporność roślin.

 

 

Dbajmy o nasz ogród świadomie, wybierając rozwiązania, które pozwolą się cieszyć zdrowiem i otaczającą przyrodą. Zbadajmy nasz grunt już teraz, by mieć pewność że nie jest on zanieczyszczony. Zdrowie naszych bliskich i nasze jest najważniejsze.