Zimą, gdy krzewy winorośli znajdują się w stanie spoczynku, nie krążą w nich soki roślinne, a pędy i pąki są uśpione – konieczne jest ich zabezpieczenie przed mrozem. Podpowiadamy, jak zabezpieczyć winorośla przed zimą.

 

Kiedy najlepiej zabezpieczyć winorośl?

Najlepszym terminem okrycia winorośli jest połowa listopada – zabezpiecza to większość odmian przed późniejszymi mrozami. W przypadku korzystnej pogody, prace pielęgnacyjne możemy wykonać także w grudniu. Ważne jest, by okryć winogrona możliwie jak najpóźniej, tak by rośliny zdążyły się zahartować oraz by nie narażać pąków na gnicie.

 

Kopczykowanie

Polega na obsypaniu nasady krzewu ziemią, trocinami lub dojrzałym kompostem. Do kopczykowania możemy wykorzystać także słomę, suche resztki chwastów oraz gałązki drzew iglastych. Usypany kopczyk powinien mieć około 30 cm wysokości. Kopczyki usypuje się przede wszystkim u nasady krzewów, chroniąc bryłę korzeniową i podstawę rośliny. W przeciwnym razie rośliny łatwo przemarzną oraz będą zamierały.

 

Okrywanie

W przypadku uprawy odmian o małej odporności konieczne jest osłanianie całych roślin. Stosuje się wtedy osłonę górnej części rośliny za pomocą snopków. Zazwyczaj ten rodzaj zabezpieczenia dotyczy krzewów prowadzonych na wysokim pniu. U takich form usuwa się część zbędnych pędów i fragmenty pasierbów. Pozostawione łozy układa się w wiązkę, którą przywiązujemy do pnia lub ramion.

 

Włóknina

Winorośl można także zabezpieczyć włókniną, nie przyginając przy tym pędów ku ziemi. Osłony  zdejmuje się w połowie w marca, w zależności od warunków pogodowych. Przed nastaniem mrozów warto przyziemne części winorośli zabezpieczyć kopczykami ziemi, albo trocin do wysokości około 30 cm.

 

Pamiętajmy o przebadaniu naszej gleby, ponieważ mogą ukrywać się w niej niebezpieczne substancje chemiczne. Nie bagatelizujmy tego problemu – skutki skażonej gleby mogą odbić się w przyszłości na naszym zdrowiu.